HVORDAN HJÆLPER DU DINE NÆRE, HVIS DE RAMMES AF DEMENS?

Bevar kontakten, og hold fast i det, I har sammen, uanset om det er kortspil, løbeture eller museumsbesøg. Og husk, at humor stadig er et godt sted at mødes.

Vær tålmodig, og giv vedkommende med demens lidt ekstra tid til at svare, når I taler sammen. Det hjælper også at tale klart og langsomt og at være til stede i nuet.

Tilbyd at hjælpe med små gøremål som indkøb eller opvask, og gør dem sammen, så den demensramte ikke føler sig ekskluderet, men snarere i godt selskab. Sidst, men ikke mindst, prøv at sætte dig ind i sygdommen og dens konsekvenser. På den måde får du nemmere ved at forstå demens og den situation, man står i, når man lever med en demenssygdom.


Du kan få gode råd og tanker her: Ældre Sagen og Alzheimerforeningen.


HVORDAN KAN DU HJÆLPE, HVIS DU MØDER ET MENNESKE MED DEMENS?

Mennesker med demens kan let blive desorienterede, og et møde kan være udfordrende. Det vigtigste er at se mennesket bag sygdommen, selvom demensramte kan virke forvirrede og opføre sig irrationelt. Vær derfor ikke bange for at tage kontakt til personer, som går forvildede rundt. Spørg, om du kan hjælpe dem.

Når man har demens, bliver vores i forvejen informationsrige verden ofte endnu mere uoverskuelig. Eksempelvis kan en simpel vejledning som "du finder mælken nede ad gangen til højre og så til venstre", virke uoverkommelig. Kan du se forvirringen i øjnene, så hjælp vedkommende ned til mælken.

Hvis du er ung ekspedient i et supermarked, en butik eller lignende og opdager, at en kunde prøver at betale med et sygesikringskort, så sig stille og roligt: "Du har nok også et Dankort i pungen."

Hvis der kommer en med en krykke, og vedkommende har brug for hjælp, så hjælper du. Og møder du en, der har svært ved at udtrykke sig, så vent på, at personen finder ordene. Tålmodighed er ofte et stort skridt mod forståelse.

Hvis du kunne tænke dig at lære mere, kan du blive demensven her
og se, hvordan du kan blive frivillig her.
Kontakt
Hvis du har brug for yderligere information, materiale eller uddybende viden, kan du kontakte:
Lone Harlev
lone@demensvenligtdanmark.dk
Tlf: 51 92 82 32
Facebook
Snorresgade 17-19, 2300 København S (Ældre Sagen)