Se årets kampagnevideoe
Det bærende element i kampagnen 2024 er en musikvideo, som vi har lavet til Rugsted & Kreutzfeldt store hit "Ta' med" fra 1985.
Her ser vi aktører i kultur- og fritidslivet, som med ordene "Ta'med, afsted" inviterer mennesker med demens med i deres fællesskaber. Den viser også små eksempler på, hvad det faktisk vil sige at være demensvenlig.
Se mere på "Ta' med, afsted"
Hjemmelavet strikkeopskrift med demenssymbolet var et hit i Demensugen
I år blev et nyt våben taget i brug under Demensugen 2024, nemlig strikkepinde. Landet over blev de fundet frem og klikkede muntert, når de fremtryllede demenssymbolet i forskellige strikkede designs.
For Mette Lundstad Nielsen er strik og håndarbejde en vigtig af hverdagen. Hun bor i Odense og er iværksætter og står bag appen ReCraft, hvor man kan købe og sælge brugt garn. Hun elsker at strikke og deler ud af sin viden om strik og gør-det-selv projekter på sin Instagramprofil under navnet mettelundstad, hvor knap 8000 personer følger med.
Tilbage i januar kontaktede hun Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark og spurgte, om hun kunne bidrage til dette års Demensuge. Udover hendes engagement for strik har Demensugen nemlig en personlig betydning for Mette Lundstad Nielsen. Hendes mor lever med Alzheimers, og i deres familie er det afgørende vigtigt at der er åbenhed omkring hendes mors sygdom.
”Derfor ville jeg gerne være med til at udbrede kendskabet til demens og ikke mindst til demenssymbolet,” siger Mette Lundstad Nielsen.
Der bliver strikket på livet løs
Med sine strikkekundskaber udviklede Mette Lundstad en strikket version af demenssymbolet og lavede en strikkeopskrift på en skøn hue med demenssymbolet på. Og opskriften blev lynhurtigt downloadet et utal af gange og spredt blandt folk, der elsker at strikke, og som har demens inde på livet. Ikke mindst blev opskriften og ideen taget fantastisk godt imod af de samarbejdspartnere og privatpersoner, der er en del af Demensugen, og som på forskellig vis er med til at udbrede kendskabet til demenssymbolet.
For dem var det en sjov måde at gøre demenssymbolet mere synligt i gadebilledet, og ikke mindst syntes de, at strikning var en skøn aktivitet at lave sammen før, under og efter Demensugen.
I Odense afholdt Mette Lundstad i samarbejde med Alzheimerforeningen selv en strikkecafe hos Demensfællesskabet Fyn. Sammen med syv andre dygtige strikkere, hvoraf nogle lever med demens og andre er pårørende, blev der hygget og udvekslet erfaringer om både strik og demenssymbolet.
”Vi havde nogle rigtig gode snakke om, hvilke positive ting håndarbejde kan gøre for ens sociale liv, idet du er sammen med andre og samtidig er aktiv og kreativ. Det er en rigtig hyggelig måde at være sammen på,” siger Mette Lundstad Nielsen.
I løbet af eftermiddagen blev demenssymbolet strikket på en cardigan, en nederdel og på de huer, Mette Lundstad har designet.
Skaber et skønt fællesskab
Et andet sted i landet, nemlig hos Café Fyrtårnet - et åbent tilbud for mennesker med demens og deres pårørende i Horsens - var strikkepinde, garn og strikkeopskrifter ligeledes fundet frem. Med kaffe på kanden og småkager på bordet var både pårørende og mennesker med demens dukket op til dagens arrangement, og brugte dagen på at både strikke og brodere demenssymboler.
Bodil Breinholt er ergoterapeut og sundhedsfaglig i Fyrtårnet og har ofte set, hvordan håndarbejde kan være omdrejningspunkt for et aktivt fritidsliv for mennesker, der lever med demens.
”Selvom man har demens, har du som menneske stadig brug for at være en del af et fællesskab, og du har stadig lyst til at lave ting sammen med andre mennesker. Det er rigtig dejligt at se og mærke, hvordan det at strikke og brodere kan give det fællesskab,” siger hun.
Har du strikket eller broderet demenssymbolet? Så send os endelig et billede med resultatet. skriv til malene@demensvenligtdanmark.dk
Hvis du har lyst til at prøve kræfter med Mette Lundstads strikkeopskrift, kan du stadig finde den gratis ved at følge dette link