Demenssymbolet - Håndsrækningen
Demenssymbolet "Håndsrækningen" er et hjælpemiddel, som mennesker med demens kan bære synligt eller diskret til at signalere til omgivelserne, at man lever med demens. Hænderne symboliserer, at alle mennesker kan have brug for hensyn eller en håndsrækning. Det gælder ikke mindst for mennesker med demens, som i særlig grad kan have brug for lidt mere tid og tålmodighed eller ekstra venlighed.
Symbolet er gratis og fås hos din lokale kommunes demenskoordinator og på enkelte hukommelsesklinikker landet over.
Demenssymbolet kan også bestilles online via nedenstående links.
Det nationale demenssymbol
Demenssymbolet "Håndsrækningen" er et hjælpemiddel, som mennesker med demens kan bære synligt eller diskret til at signalere til omgivelserne, at man lever med demens. Hænderne symboliserer, at alle mennesker kan have brug for hensyn eller en håndsrækning. Det gælder ikke mindst for mennesker med demens, som i særlig grad kan have brug for lidt mere tid og tålmodighed eller ekstra venlighed.
Når du ser symbolet
Disse tre handleråd er en del af indsatsen omkring demenssymbolet, og er en håndsrækning til os alle:
Tag kontakt
Smil og vær imødekommende
Tal tydeligt
Stil ét spørgsmål ad gangen
Vær tålmodig
Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej
Sådan får du udleveret et gratis demenskit
Demenskittet kan fås over hele landet. Vi er i kontakt med demenskoordinatorer, konsulenter og aktivitetsmedarbejdere, som uddeler kits. Der er helt sikkert også et sted tæt på dig, hvor du kan få hjælp til at få et kit. Nedenfor kan du se en liste over kontaktoplysninger på de kommuner, som vi på nuværende tidspunkt har aftaler med.
Region Midtjylland
Region Hovedstaden
Frederiksberg Kommune (Stedet)
Hvidovre Kommune - Kontakt - Hvidovre Sundhedscenter
på telefon: 3639 3737
Webshop hvor du selv kan bestille demenssymbolet
Hvis din kommune ikke er på ovenstående liste, eller du selv ønsker at bestille et demenskit, kan du gøre det på Ældre Sagens eller Alzheimerforeningens webshop. Materialerne er også her gratis, men med denne løsning skal du selv betale et forsendelses- og administrationsgebyr, så prisen du ser i indkøbskurven dækker dette gebyr.
Til fagpersoner – bestilling af demenskits
Som demenskoordinator, demenskonsulent eller aktivitetsmedarbejder kan du bestille demenskits, som kan udleveres gratis til mennesker med demens.
For at bestille materialet skal du være venlig at skrive en mail til: folkebevaegelsen@demensvenligtdanmark.dk
Mailen skal indeholde følgende oplysninger:
- Kommune, Rådgivning- og aktivitetscenter eller organisation
- Kontaktperson
- Telefonnummer
- Leveringsadress
- Antal ønskede kits
Hvis du skriver på vegne af et plejehjem, så skriv gerne direkte til lone@demensvenligtdanmark.dk
Information til plejecentre
Demenssymbolet kan være relevant for beboere på plejehjem, men ikke nødvendigvis for alle. Erfaringer fra seks plejecentre viser, at symbolet kan være relevant for dem, der stadig færdes på egen hånd. Det er derfor vigtigt, at I som personale vurderer, om det er relevant for hver enkelt beboer.
Herunder finder du en række anbefalinger, som er udarbejdet på baggrund af et pilotprojekt gennemført i efteråret 2021 i samarbejde med plejehjem i Varde, Hvidovre, Aalborg, Hørsholm, Silkeborg og Esbjerg.
Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum
Den nationale indsats ‘Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’ retter sig mod den enkeltes mulighed for at indgå i lokalsamfundet og i fællesskabet - også efter man har fået en demensdiagnose. Indsatsen indebærer udviklingen og implementeringen af et nationalt demenssymbol, som skal gøre det mere trygt for mennesker med demens og deres pårørende at færdes i det offentlige rum. Demens påvirker eksempelvis sproget, hukommelsen og evnen til at orientere sig, hvilket stiller særlige krav til omverdenen.
Men disse krav kan være svære at efterleve, primært fordi demens ikke nødvendigvis er synligt, og fordi befolkningen har brug for mere viden om, hvilken hjælp mennesker med demens egentlig har brug for.
I Demensvenligt Danmark arbejder vi målrettet for, at mennesker med demens kan leve et fortsat deltagende og selvstændigt liv – at færre isolerer sig, at flere føler sig trygge, når de forlader deres bolig, og at de får flere succesoplevelser og tro på, at de kan overkomme de udfordringer, de møder uden for deres bolig.