Den årlige Demensuge - vær med i uge 19
I maj 2025 bliver der endnu en gang afholdt Demensuge over hele Danmark. I uge 19 vil en national kampagne og en perlerække af lokale indsatser søge at skabe større forståelse for livet med demens, og hvordan vi alle kan bidrage til et mere demensvenligt samfund. Fagpersoner, kommuner, organisationer, virksomhedspartnere og ikke mindst frivillige gennemfører en bred vifte af arrangementer, events og oplysningsindsatser for at vi alle bliver bedre til at invitere og inkludere mennesker med demens i vores fællesskaber og give mennesker med demens den håndsrækning, de kan få brug for i hverdagen.
Alle kan deltage i og bidrage til demensugen. I 2024 var 92 % af kommunerne repræsenteret og over 270 samarbejdspartnere gik sammen for at skabe et mere demensvenligt Danmark. Klik her for at bestille info- og kampagnematerialer. Det er gratis. Bestil materialer
Demensugen centrerer sig hver år omkring et tema eller en sektor: 2021 – Lancering af demenssymbolet. 2022 – Detail. 2023 – Kollektiv transport. 2024 – Kultur & fritid. I 2025 sætter vi fælles fokus på de tre sektorer detail, transport og kultur & fritid. Og du kan være med. Læs mere her på siden eller tilmeld dig vores nyhedsmail om Demensugen.
Demensugen 2024
I 2024 var temaet demensvenlighed i kultur og fritid. Man har nemlig lige så meget brug for oplevelser, motion og fællesskab, når man har demens, og vi ved, at et aktivt fritidsliv både giver livskvalitet og har en god effekt på sygdommens symptomer. Alligevel ender det alt for ofte med, at en demenssygdom fører til inaktivitet og isolation. Derfor arbejdede kulturinstitutioner, idrætsklubber og det frivillige i Demensugen 2024 tæt sammen med fagpersoner og mennesker med demens om i højere grad at gøre det muligt for mennesker med demens at bevare et aktivt kultur- og fritidsliv.
Find materialer og mere info her:
Demensuge 2024 - materialer og info
Demensugen 2023
I 2023 var det sjette gang, at der blev afholdt Demensuge i uge 19. Temaet var ’Trygt fra A-B’ og havde som mål at gøre det lettere for mennesker med demens at bevæge sig ud i verden og ikke mindst benytte offentlig transport.
Et stort flertal af trafikselskaberne gik aktivt ind i arbejdet for at øge kendskabet til demenssymbolet og handlerådene blandt deres personale og de øvrige passagerer. Derudover var 82 kommuner repræsenteret på forskellig vis, og rundt om i landet blev afholdt mere end 120 arrangementer foruden dem, trafikselskaberne stod for.
Som led i kampagnen lavede vi en minidokumentar om Karin og hendes rejse gennem landet og mødet med andre, der ligesom hende lever med demens. Se eller gense den her
Demensugen 2022
I 2022 blev der igen afholdt demensuge. Fokus for demensugen var detail. Det skal være tryggere for mennesker med demens at foretage helt almindelige ting, som at handle ind. Derfor skal butikspersonale rundt om i hele landet kende det nationale demenssymbol.
Mere end 5000 plakater er blevet delt ud til butikker rundt om i landet, hvor de er blevet hængt op i baglokalerne, så personalet ser symbolet dagligt.
Det var en stor landsdækkende indsats med flere end 130 aktiviteter rundt om i landet, flere hundrede involverede personer og med repræsentation i 84 procent af Danmarks kommuner.
Læs mere under fanen 'Demens og detailbranchen' ved at klikke her
Demensugen 2021
Under overskriften ’Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’ satte vi fokus på demenssymbolet og demensvenlighed i lokalmiljøer gennem en række aktiviteter og samarbejder med kommuner og foreninger landet rundt.
Den landsdækkende kampagne og lanceringen af det nationale demenssymbol blev brugt som baggrundstæppe, og derudover fandt en lang række lokale samarbejder sted rundt i hele Danmark.
Hvis du har spørgsmål til de aktiviteter, som fremgår af Danmarkskortet, er du velkommen til at kontakte os for at høre nærmere.
Generelle aktiviteter i demensugen
DGI: Aktiviteter i demensvenlige idrætsforeninger
Ældre Sagen: Fokus på eksisterende aktiviteter og ’fremvisning’ af symbol og kit.
Alzheimerforeningen: Fokus på demensveninstruktørerne og demensvenner.
Transport: DSB, Nordjylland, Midttrafik og Fynbus. Info til medarbejdere.
Cykling uden alder: Info i nyhedsbrev.
Aktiviteter på Sjælland
Bagsværd: Video m. erhvervslivet og Demensvenlige samtalebænke
Bornholm: Radio og TV
Furesø: Åbent bålarrangement
Hvidovre: Aktiviteter på biblioteket og åbent hus i Aktivitetscenteret, Hvidovre med bl.a. bålarrangement. Se mere i programmet her: Link til pdf
København (Vanløse): Stand på torvet med forskellige aktiviteter
Nordsjælland: Fælles videoproduktion
- Hørsholm: Natur- og sanseoplevelser i skoven og oplæg ved bl.a. biavlere. Se det fulde program her: indsæt link til pdf
- Allerød: Uddeling af info og cupcakes ved Kvickly
Ishøj: Stand ved Bilka
ØDA (Faxe, Køge og Stevns): Diverse aktiviteter på bytorve
Slagelse: Pressedækning
Aktiviteter på Fyn
Assens: Lokale aktiviteter og PR
Faaborg-Midtfyn: Kunstværk lavet på tværs af generationer
Svendborg: Cykelvenner og lokalpolitikere deler morgenbrød ud, og Huskebænke sættes op.
Aktiviteter i Jylland
Esbjerg: Åbent hus i aktivitetscenteret
Fanø: Teater og informationscafé i den lokale brugs.
Fredericia: Demensfællesskabet tager på fisketur
Frederikshavn: Viden om demens til børn og unge
Horsens: Åbent hus i Cafe Fyrtårnet, samt løb/walk
Randers: Lokal PR med case og arrangement i Naturcenteret
Silkeborg: Digital kommunikation (Skovvandrerne)
Varde: Demenskuffert på bibliotek og andre lokale aktiviteter.
Aalborg: PR og SoMe (Demensvandring på Kunsten og Cykling i Vesthimmerland)
Aarhus: Pølsevogn og cocio ved Demenshjørnet
Demensugen 2020
I 2020 blev demensugen afholdt digitalt med fokus på musikalsk samvær. Hver dag kl. 16.00 delte vi en række gode råd og bød op til fællessang på vores facebookside Demensvenligt Danmark, som du finder her (Indsæt link til facebook).
Her kunne man blandt andet synge klassikeren ”Gem et lille smil” sammen med danseren Silas Holst, og høre Silas fortælle om, hvordan musik kan være med til at vække en masse dejlige minder og flytte en i tid og sted.
Der var også fællessang med musikterapeuterne Hugo Jensen og Maria Schmidt, som gav en række gode råd om blandt andet det at lave et musikskema. Du kan finde videoerne på vores youtubekanal her.
Demensugen 2019
SMIL til mig med demens
I 2019 arbejdede vi med smilet som korteste vej til kontakt og brugte smilet som omdrejningspunkt i vores kommunikation. Vores arrangementer i Demensugen kom rundt om dans, smag, sang, hjernegymnastik, dyr og berøring. Alle sanser kan nemlig være med til at skabe mening og gode stunder, også når man har demens.
Demensugen 2018
Giv demens et twist
I 2018 kørte vi i Demensvenligt Danmark kampagnen ”Giv demens et twist”, hvor dans og dansearrangementer i Demensugen (uge 19) var omdrejningspunktet - og afsæt til at fokusere på nærvær, glæde og kontakt mellem mennesker med demens, pårørende, medarbejdere og resten af Danmark.