Om Demensvenligt Danmark
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har eksisteret siden 2017, og består af 11 landsdækkende organisationer.
I Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark arbejder vi for, at mennesker med demens og deres pårørende kan indgå på lige vilkår med andre og fortsat have mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter, opleve at mestre indkøb i supermarkedet, gå på kunstmuseum, i biografen, benytte offentlig transport mv.
Vi ønsker at sætte fokus på det gode liv med demens, og hvordan vi alle kan spille en rolle i at skabe demensvenlige hverdage, så der er plads til os alle – også når vi har brug for lidt ekstra tålmodighed fra omverdenen.
Sekretariatet
Om indsatsen ´Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum´
Som en del af Satspuljeaftalen for 2019-2022 arbejder vi i Demensvenligt Danmark med udvikling og lancering af en national indsats under overskriften: ‘Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’. Indsatsen indebærer udviklingen og implementeringen af et nationalt demenssymbol, som skal gøre det mere trygt for mennesker med demens og deres pårørende at færdes i det offentlige rum. Vi har fokus på, at det er en indsats, der skal afføde konkret handling hos både mennesker berørt af demens og det omgivende samfund – og at det ikke kun handler om at skabe opmærksomhed. Indsatsen retter sig mod den enkeltes mulighed for at indgå i lokalsamfundet og i fællesskabet - også efter man har fået en demensdiagnose. Når demens rammer, kan eksempelvis sproget, hukommelsen og evnen til at orientere sig forsvinde langsomt, hvilket stiller særlige krav til omverdenen. Disse krav kan dog være svære for omverdenen at efterleve – primært fordi demens ikke nødvendigvis er synligt, og fordi dem, der skal hjælpe, mangler viden om, hvilken hjælp mennesker med demens egentlig har brug for.
Læs mere
Den manglende støtte og rummelighed kan betyde, at mennesker med demens og deres pårørende oplever det omgivende samfundet som utrygt og som konsekvens heraf isolerer sig og bliver ensomme. Med indsatsen sættes fokus på fem overordnede målsætninger, som vises nedenfor:
- Større oplevet tryghed ved at færdes i det offentlige rum (også pårørende).
- Mindre grad af isolation.
- Et mere deltagende liv med demens.
- Større oplevet mestring ved at overkomme udfordringer (i det offentlige rum).
- Større oplevet inklusion og hjælpsomhed fra det omgivende samfund.
Vi ønsker, at indsatsen resulterer i, at mennesker berørt af demens trygt kan indgå på lige fod med andre i samfundet. Herunder at de fortsat kan tage del i den hverdag, de lever i - såsom at benytte indkøbsmuligheder, transport og kulturtilbud samt være en del af det foreningsliv, de hidtil har været en del af. Vi ønsker på en værdig måde at skabe synlighed omkring mennesker med demens i samfundet og dele viden om, hvordan man hjælper, så det bliver lettere for dem, der ønsker det, både at hjælpe og at få hjælp. Vores indsats er afgrænset til det offentlige rum og i mødet mellem det offentlige rum og med de steder (kontekster) mennesker med demens færdes og har gøremål i.
Organisering
Folkebevægelsen er organiseret i et sekretariat, en styregruppe, et koordinationsudvalg og en række arbejdsgrupper, som varetager forskellige områder. Koordinationsudvalget består af en repræsentant fra hver medlemsorganisation, og udstikker de overordnede retningslinjer for folkebevægelsens arbejde. Arbejdsgrupperne løser forskellige konkrete opgaver med støtte fra sekretariatet. Sekretariatet fungerer som den koordinerende instans i folkebevægelsen og holder til hos Ældre Sagen, Snorresgade 17-19, 2300 København S.
Medlemsorganisationerne
Ældre Sagen
www.aeldresagen.dk
DKDK
www.demens-dk.dk
Dansk Sygeplejeråd
www.dsr.dk
Pårørende i Danmark
www.paaroer.dk
Alzheimerforeningen
www.alzheimer.dk
FOA
www.foa.dk
Faglige Seniorer
www.fagligsenior.dk
Ergoterapeutforeningen
www.etf.dk
Socialpædagogerne
www.sl.dk
DK Professionshøjskoler
www.danskeprofessionshøjskoler.dk
Folkekirken
www.folkekirken.dk