Serien om Demenskoret
"Demenskoret" er udviklet af DR i samarbejde med Sangens Hus, Aalborg Universitet og Alzheimerforeningen og har premiere den 27. august klokken 20 på DR1.
Lotte Dalholm Sørensen
Lotte Dalholm Sørensen er 61 år gammel og bor i Farum med sin mand og hunden Karlsson.
Hun har to børn og fire børnebørn og arbejdede indtil 2020 med udlejning af ejendomme for en pensionskasse. Efter flere år med svigtende hukommelse og voldsomme stress symptomer blev hun i 2021 diagnosticeret med Alzheimers.
Lotte er hovedperson i den kampagnefilm, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark udkom med i 2023 https://youtu.be/ckLLgRvTJps
Og så er hun en af 17 medvirkende i DR-serien Demenskoret, som har premiere 27. august kl. 20 på DR1
Glemmer du, så husker jeg…
”Du kommer til at glemme mig.” Der er tårer i Rikkes øjne, da hun gentager nogle af de første ord, hun sagde til sin mor, dengang hun ringede med besked om, at hun havde fået konstateret Alzheimers demens. Lotte rækker ud efter sin datters hånd, og begge lade blikket hvile på spædbarnet i Rikkes skød – det yngste af Lottes elskede børnebørn, og en af dem, som hun en dag, måske om få år, ikke vil kunne genkende mere. Smerten i den erkendelse er stor. Men stor er også styrken af den kærlighed, som lyser mellem de tre og gør øjeblikket til en af utallige smukke scener i DR’s nye dokumentarserie, som har premiere i slutningen af august.
Serien ”Demenskoret” handler om Lotte Dalholm Sørensen, og om Karin og Thomas og Grethe og Tom og 12 andre mænd og kvinder, der lever med demens. Sammen har de med hjælp fra DR dannet et kor og sat sig for at trodse de vanskeligheder, deres demenssygdom giver dem, for i fællesskab at få nogle fantastiske oplevelser og helst også blive så ferme ud i korsang, at de til sidst kan afholde en stor koncert i DR’s koncertsal. DR har filmet hele processen og kommer undervejs tæt på deltagerne hver især – både når det er sjovt, og også når det hele er knap så sjovt.
”Jeg håber, at mange vil se serien og blandt andet få øjnene op for, hvordan det er at leve med demens. Få et mere nuanceret blik på sygdommen og ikke mindst på os, der lever med den,” siger Lotte Dalholm Sørensen.
Vil skabe en mere nuanceret fortælling
Demens er nemlig en sygdom, som stadig og i vidt omfang er forbundet med skam og stigma. Det er en af grundene til, at en demensdiagnose alt for tit fører til ensomhed og isolation. Hvis serien kan bryde lidt af det tabu, så vil det måske blive nemmere for folk at være åbne om deres sygdom og få den forståelse fra omverdenen, der gør det muligt at leve et godt og aktivt liv med demens.
”For mig har det i hvert tilfælde været helt afgørende at fortælle folk, hvordan det var fat. Jeg vil gerne have noget godt ud af livet, så jeg besluttede med det samme, jeg fik diagnosen, at jeg ikke ville gå og putte med det,” siger Lotte Dalholm Sørensen. Og åben har hun været. Faktisk er Lotte gået skridtet videre og er blevet en aktiv ambassadør for demenssagen. Hun sidder i flere netværk og paneler, som arbejder for at forbedre vilkårene for mennesker med demens. Hun optræder i en kampagnefilm for Demensvenligt Danmark og deler sin historie i flere podcast og artikler.
”Ærlig talt! Hvis ikke de af os, der stadig har overskud og energi til det, er med til at fortælle, hvordan det er at leve med den her sygdom, og hvad vi har brug for, så bliver det hele jo bare besluttet af nogle andre, som ikke ved det, vi ved,” siger Lotte der helt klart også engagerer sig, fordi hun nyder det. Nyder det hun bidrager til, det hun lærer og de mennesker hun lærer at kende.
”Jeg har fået nye gode venskaber, som er meget vigtige for mig. Og store oplevelser og fællesskaber, som nu også dette her Demenskor,” siger hun og tilføjer: ”Der gik mindre end fem minutter fra jeg så mailen om, at DR søgte deltagere til programmet, til jeg havde meldt mig til. Og jeg har ikke fortrudt det et sekund. Tværtimod har det været en af de største oplevelser i mit liv. Børn og kærlighed undtaget selvfølgelig.”
Der var faktisk noget, de ikke havde talt om...
Deltagerne har nydt at være sammen og synge sammen, og Lotte har opdaget nye sider ved sig selv. F.eks. har hun ikke sunget ret meget før, men fik undervejs så meget selvtillid, at hun endte med – sammen med to andre – at synge solo på flere numre. Og f.eks. har hun fået mod på at tage nogle af de vigtige snakke med sine nærmeste, som hun måske ubevidst har skubbet lidt foran sig.
”Selv om jeg er meget åben om, at jeg lever med demens, så er der helt klart nogle snakke, jeg ikke har taget med min familie. Om fremtiden. Om at jeg måske en dag får svært ved at huske dem. De samtaler har vi taget hul på nu, og lidt af det er også kommet med i serien,” siger Lotte.
DR forventer, at 1 million mennesker vil se serien om Demenskoret de kommende uger – hvad håber du, de tager med sig?
Jeg håber, at seerne får et indblik i, hvad det er for en sygdom, og hvordan de måske kan mindske deres risiko for at udvikle demens ved at passe godt på sig selv. Det har jeg ikke altid været god til. Og så håber jeg, at folk får øjnene op for, hvor ”almindelige” vi er, og får mere lyst til at række ud og inkludere mennesker med demens, så vi føler os velkomne i de forskellige fællesskaber,” siger Lotte Dalholm Sørensen.