Se årets kampagnevideoe 

Det bærende element i kampagnen 2024 er en musikvideo, som vi har lavet til Rugsted & Kreutzfeldt store hit "Ta' med" fra 1985.
Her ser vi aktører i kultur- og fritidslivet, som med ordene "Ta'med, afsted" inviterer mennesker med demens med i deres fællesskaber. Den viser også små eksempler på, hvad det faktisk vil sige at være demensvenlig.
Se mere på "Ta' med, afsted"

Børnenes kunst bragte liv til plejehjemmet

Kirke Stilling Plejecenter summede af liv og glæde, da der var fernisering af kunstværker, som en lokal 2. klasse havde lavet i forbindelse med Demensugen – fine tegninger, der forestillede mennesker med demens.

Villum på 9 år har tegnet en af de tegninger, der nu pryder væggen i fællesstuen på plejehjemmet i Kirke Stilling. Det er et ansigt med et stort smil, for som han siger ”man skal have et godt smil, selv om man har demens.”
Villum og hans klassekammerater har haft en hel temauge om demens og blandt andet læst bogen ”mormor har demens” og f.eks. prøvet sansehandsker, som er med til at stimulere evnen til berøringsindtryk, som kan være udfordret, når man har demens.
”Vi har lært, at man godt kan glemme mange ting, når man har demens. Det kan man også, selv om man ikke har,” funderer Villum. En af de andre tegninger er lavet af Alice, der også er ni år. Hun har tegnet en mand, som hun selv synes ser sød og rar ud, men ellers ikke skiller sig ud fra mængden. ”Nej, for man kan ikke se på folk, om de har demens,” siger hun.

Pernille Riis Arndt er klasselærer for 2. klasse på Trelleborg Friskole, og hun sagde straks ja, da demensvejleder Heidi Gran Hansen foreslog at lave et tema om demens i forbindelse med den nationale Demensuge. Som demensvejleder i Slagelse Kommune samarbejder Heidi Gran Hansen med lokalsamfundet om demensvenlighed og i dette tilfælde altså med Trelleborg Friskole. Og klasselærer Pernille Riis Arndt var helt med ideen om, at hendes 2. klasse skulle lære om demens.
”Det er jo meget sandsynligt, at de møder mennesker med demens, og måske er der allerede bedsteforældre eller andre familiemedlemmer, der er ramt. Og så er det godt og vigtigt at vide lidt,” siger hun.

Op til Demensugen har eleverne derfor arbejdet med temaet i forskellige fag, besøgt plejehjemmet og altså blandt andet kastet sig over at male portrætter af mennesker med demens, sådan som børnene mener, at de nok ser ud. Nu er portrætterne blevet indrammet og hængt op på væggen i fællesstuen på plejehjemmet i Kirke Stillinge, og beboerne inviteret til fernisering. Børnene er ankommet sammen med en uvant mængde lyde og bevægelse, og en masse små buketter blomster, som de har plukket i plejehjemmets have og rundhåndet deler ud af. De kaster sig også begejstrede ud i en fødselsdagssang for en af beboerne, som bliver meget rørt og også overrasket over, hvor utroligt mange vers, der kan være i den sang.

I mindre grupper stimler beboerne, børnene og en god del af deres bedsteforældre sammen foran den nye billedvæg og taler lidt om de forskellige portrætter. Det ene forestiller en mand med store tænder, et lille dyr på skulderen og en bemærkelsesværdig ørering i det ene øre. En anden er en fin dame med rynker og en klassisk perlekæde om halsen, mens en tredje er en tyndhåret mand med sygekassebriller og et par store ninja-sværd på ryggen.
”Der er mange glade ansigter her i dag,” siger plejehjemsassistent Susan Andersen og mener ikke portrætterne, men det publikum, der betragter dem.
”Man kan tydeligt se, at de sætter pris på hinandens selskab. Børnene kan få svar på en masse spørgsmål og får fortalt nogle gode historier. Børnene kommer med en masse liv og er virkelig gode til at være nærværende med beboerne,” siger hun.

Slagelse Kommunes demensvejleder og klasselæreren er også meget glade og tilfredse med det, børnene har fået ud af forløbet. ”Børnene har lært noget værdifuldt om livet og haft nogle oplevelser, som de vil huske længe,” siger Heidi Gran Hansen.

mand med demens tegnet af et barn
barn og bedstemor ser på portrætter lavet af skolebørn og forestiller mennesker med demens
Kvinde med demens tegnet af et barn i forbindelse med Demensugen