Se årets kampagnevideoe 

Det bærende element i kampagnen 2024 er en musikvideo, som vi har lavet til Rugsted & Kreutzfeldt store hit "Ta' med" fra 1985.
Her ser vi aktører i kultur- og fritidslivet, som med ordene "Ta'med, afsted" inviterer mennesker med demens med i deres fællesskaber. Den viser også små eksempler på, hvad det faktisk vil sige at være demensvenlig.
Se mere på "Ta' med, afsted"

Demensugen i Ringsted: Aktivitet og samvær bryder isolationen

I anledning af Demensugen afholdt foreningen RingSport i samarbejde med Ringsted Kommune arrangementet "Idræt om dagen.” Formålet var at give mennesker med demens en smagsprøve på forskellige aktiviteter for, at de på sigt kan blive en (mere) aktiv del af det lokale kultur- og fritidsliv.

Rolf Dejløw er daglig leder af sundhedstræningen i RingSport, der står for at engagere de fremmødte i forskellige spil og aktiviteter. Han sørger også for en hyggelig kaffepause, hvor deltagerne kan socialisere over kage og kaffe – og i anledning af Demensugen også bolsjer med demenssymbolet og information om, hvordan det kan bruges af mennesker med demens.

Konceptet ”Idræt om dagen” er udarbejdet af DGI, og har med mere end 200 hold flere tusinde deltagere på landsplan. Det baserer sig på forskning, der viser, at regelmæssig motion og socialt samvær bidrager til, at seniorer kan fastholde livskvalitet og selvstændighed. Selve formen med en fælles velkomst og opvarmning, en tid med fysiske aktiviteter samt en afsluttende hyggestund, er langtidsholdbart og tiltaler en meget bred gruppe af seniorer. Det er desuden et koncept, der kan tilpasses den enkelte forening og deltagernes interesser. Og således er der også tidspunkter, hvor Idræt om Dagen i Ringsted f.eks. går udendørs med deres aktiviteter.

"Jeg synes, det er vigtigt, at vi skaber rum for nye deltagere, og jeg glæder mig over, at der er fuldt hus i dag," sagde Rolf, der havde allieret sig med nogle af de faste deltagere, der var med til at tage godt i mod de nye og demonstrere de forskellige sportsgrene. I løbet af arrangementet afprøvede deltagerne blandt andet pickleball og tæppecurling, som var en stor succes. Ikke mindst Christian, der var en af de nye deltagere, nød spillet og fik træner Rolf til at spærre øjnene op, da der pludselig tilsyneladende ingen problemer var med balance, selv om det er et af de symptomer, der er fulgt med Christians demenssygdom.

”Det var virkelig en positiv overraskelse at se ham spille, og jeg håber meget, at han har fået lyst til at komme her fast,” siger Rolf, der ofte ser folk blomstre op og få det bedre både fysisk og mentalt, når træning og socialt samvær igen bliver en del af deres hverdag. Rolf kender Christian fra Knud Lavardcenteret, hvor han om fredagen står for aktiviteter med mennesker med demens mens, der er mindfulness for pårørende. Det er et setup i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Ringsted Kommune. Og det fungerer ifølge Rolf rigtig godt at arbejde begge steder, så han kan bygge bro for de mennesker med demens og pårørende fra Knud Lavardcenteret, der har mod på at komme ud og være aktive i fællesskaber med andre.

Idræt om dagen er for alle seniorer uanset fysisk form og eventuelle kognitive udfordringer, men trænerne gjorde i Demensugen særligt meget ud af, at mennesker med f.eks. demens skal føle sig inviteret og inkluderet. 
"Det giver deltagerne mulighed for at mødes og være aktive sammen, uanset hvilke udfordringer, de måtte have. For alle er det med til at bekæmpe isolation og forbedre deres livskvalitet," siger Rolf.

Demensvenlig idræt i Ringstedhallen under Idræt om Dagen
Demensvenlig idræt under Demensugen i Ringsted
Motionist tager godt imod mennesker med demens til Idræt om Dagen under Demensugen