Se årets kampagnevideoe 

Det bærende element i kampagnen 2024 er en musikvideo, som vi har lavet til Rugsted & Kreutzfeldt store hit "Ta' med" fra 1985.
Her ser vi aktører i kultur- og fritidslivet, som med ordene "Ta'med, afsted" inviterer mennesker med demens med i deres fællesskaber. Den viser også små eksempler på, hvad det faktisk vil sige at være demensvenlig.
Se mere på "Ta' med, afsted"

Salmer og musik vækker følelser hos mennesker med demens

Solen skinnede, og himlen var blå tirsdag d. 7. maj, hvor både pårørende og mennesker med demens var samlet i Enghøj Kirke i Randers. Som en del af demensugen 2024 havde kirken inviteret til en times sang og nærvær, og der var sørget for lidt godt til ganen i form af kaffe og kage.

Bordene var pyntet med friske bøgetræsgrene og fine sanghæfter, der var lavet i dagens anledning. Masser af smilende ansigter mødte op, og der blev både sunget ”Kom, maj, du søde, milde”, ”Jeg ved en lærkerede” og Liva Weels fine sang ”Glemmer du, så husker jeg”, som fik en ekstra særlig betydning i dagens anledning.

Præst i Enghøj Kirke Daniel Vigtoft Jakobsen viste dette års kampagnefilm til Demensugen 2024, hvor budskabet lyder ”Ta’med, afsted!” - et budskab som mange greb. ”Den minder om, at vi skal inkludere mennesker med demens, så de bliver ved med at mærke den her rummelighed, som alle vi andre skal være med til at opretholde,” siger Jette Baagøe, der er demenskoordinator i Randers Kommune.

Sangene blev sunget og imens spillede kirkens organist, Britta Nedergaard Hansen, med på klaveret. Både sange og salmer gjorde indtryk på de fremmødte, og der blev grint og grædt undervejs. Flere fortalte anekdoter og historier, som blev vækket til live ved hjælp af de fine sange. 
Stine Brogaard var kommet sammen med sin mor Anita Hansen, som til daglig bor på demensplejehjemmet Landsbyen Møllevang i Randers. ”Min mor er gammel diakonise, min far var graver på kirkegården, og jeg har sunget i kirkekor. Så vi har altid brugt kirken meget. Derfor er det også dejligt at være med i dag og være en del af arrangementet,” siger hun.

I Enghøj Kirke har de ansatte et ønske om at have et endnu større fokus på mennesker med demens, og præst Daniel Vigtoft Jakobsen arbejder sammen med sine kollegaer om at skabe større rummelighed og inklusion. Derfor var han ekstra glad for, at dagen blev en succes.
”Vi er glade for, at vi kan være med til at skabe et rum, hvor alle kan være med, og følelserne kan få frit spil. Vi vil helt sikkert være med i Demensugen fremadrettet og være med til at skabe en mere demensvenlig kirke og i det hele taget tale mere om demens. Jo mere vi taler om demens, jo mindre tabubelagt bliver det,” siger han.  

”Min mor har altid været aktiv, men det kan godt være svært at komme afsted til ting, efter hun har fået demens. Der følger rigtig mange fordomme med, når du har fået en demensdiagnose, men man kan jo ofte sagtens være med, og det er jo godt for alle at være en del af et fællesskab,” siger Stine Brogaard.

Ældre med demens samlet til sangevent i Enghøj Kirke i forbindelse med Demensugen
Enghøj Kirke i Randers
Kvinde med demens og hendes datter til event i Demensugen