Se årets kampagnevideoe 

Det bærende element i kampagnen 2024 er en musikvideo, som vi har lavet til Rugsted & Kreutzfeldt store hit "Ta' med" fra 1985.
Her ser vi aktører i kultur- og fritidslivet, som med ordene "Ta'med, afsted" inviterer mennesker med demens med i deres fællesskaber. Den viser også små eksempler på, hvad det faktisk vil sige at være demensvenlig.
Se mere på "Ta' med, afsted"

En dag med Tirsdagsholdet: borgmesteren og kommunaldirektøren kiggede forbi til demensvenlig fodboldtræning

På en solrig formiddag i Kerteminde samles Tirsdagsholdet til deres ugentlige fodboldtræning. Holdet, som DBU og Kerteminde Kommune sammen stiftede for to år siden, tilbyder mennesker med demens en chance for at blive ved at dyrke motion og nyde socialt samvær.

Træningen er altid et højdepunkt for deltagerne, normalt uden det store publikum, men i dag i anledning af Demensugen er flere mødt op for at overvære dagens træning og vise støtte til initiativet. Herunder Kertemindes borgmester Kasper Olesen, kommunaldirektør Inger Marie Vynne og den lokale demenskoordinator Susanne Eriksen.
"Det er så utroligt vigtigt, at man kan blive ved med at være en del af et fællesskab, også når man får en sygdom som demens. Det glæder mig, at foreningslivet på denne måde kan gå foran," siger borgmester Kasper Olesen.

Holdet hed oprindeligt ”FC Demens”, men blev til ”Tirsdagsholdet” for at inkludere dem, der oplever udfordringer men endnu ingen diagnose har, eller dem, der foretrækker at holde deres diagnose for sig selv.

Anne Guldborg har været holdets træner siden begyndelsen og hilser spillerne med store kram, efterhånden som de dukker op. Hun arbejder til daglig som koordinator i hjemmeplejen, så hun har god erfaring med demens. Til gengæld vidste hun i begyndelsen ikke forfærdeligt meget om fodbold, så her har hun taget imod mange gode råd fra spillerne. 

Træningen begynder altid med grundig opvarmning og øvelser, som Anne vurderer, er gode for spillernes styrke og balance. Så en masse boldøvelser og derefter kamp, hvor der bliver gået til stålet, så længe Anne vurderer, at der er energi til det. Når spillerne derefter mødes til det, der for længst er døbt 3. halvleg, nemlig kaffe og kage eller i dagens anledning grillpølser og sodavand, går snakken altid livligt.

Susanne Eriksen er demenskoordinator i Kerteminde Kommune. Hun kender de fleste af spillerne og oplever vigtigheden af både af fællesskabet og det at få rørt sig:
"Efter sådan en gang træning kan vi se og mærke, at humøret har fået et løft, fordi de har bevæget sig og haft det sjovt sammen. Og så er det altid stort at se, hvordan deltagerne, der kun usikkert og langsomt fik bevæget sig ud på banen, pludselig kan løbe efter bolden. Det gør virkelig en positiv forskel for dem,” siger hun.

Kerteminde Stadion demensvenlig fodbold
tirsdagsholdet demensvenlig fodbold kerteminde
Kertemindes borgmester Kasper Olesen besøger demensvenlig fodbold i anledning af demensugen
Demenskoordinator Susanne Eriksen fortæller om demenssymbolet