Demenssymbolet - Håndsrækningen
Demenssymbolet "Håndsrækningen" er et hjælpemiddel, som mennesker med demens kan bære synligt eller diskret til at signalere til omgivelserne, at man lever med demens. Hænderne symboliserer, at alle mennesker kan have brug for hensyn eller en håndsrækning. Det gælder ikke mindst for mennesker med demens, som i særlig grad kan have brug for lidt mere tid og tålmodighed eller ekstra venlighed.
Symbolet er gratis og fås hos din lokale kommunes demenskoordinator og på enkelte hukommelsesklinikker landet over.
Demenssymbolet kan også bestilles online via nedenstående links.
Ta'med, afsted!
”Ta’ med, afsted!” er sloganet og budskabet for Demensugen 2024 og er en stående invitation til mennesker med demens om at komme og være en del af fællesskabet i de lokale klubber, foreninger og kulturtilbud, der hvor de bor.
Selvom motion, oplevelser og det at dyrke sine interesser i et fællesskab er entydigt godt for vores fysiske og mentale sundhed, så viser undersøgelser, at 83 procent demensramte, trækker sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv, efter de har fået diagnosen. Det kan du være med til at lave om på.
1) Lær Demenssymbolet at kende og vid, at når du ser det, så er vores råd:
Tag kontakt - smil og vær imødekommende
Tal tydeligt - stil ét spørgsmål ad gangen
Vær tålmodig - sæt tempoet lidt ned og hjælp gerne på vej
2) Læs vores guide til "9 ting du kan gøre og sige, når du møder en person med demens" Rådene findes i øvrigt også som en plakat, du kan hente her
3) Hent folderen "Demensvenlig kultur og fritid" og start samtalen i din lokale klub om, hvordan i bliver bedre til at inkludere mennesker med demens.
Der er også plakater, du kan bestille eller printe og hænge op i din lokale klub. Find dem her.
4) Del budskabet ved at tale om kampagnen og vise musikvideoen nedenfor til alle, du synes skal se med. Tusind tak:)
Spred budskabet
- del musikvideoen
Det bærende element i dette års kampagne er en spritny musikvideo, som vi har lavet til Rugsted & Kreutzfeldt store hit "Ta' med" fra 1985. Her ser vi aktører i kultur- og fritidslivet, som med ordene "Ta'med, afsted" inviterer mennesker med demens med i deres fællesskaber. Den viser også små eksempler på, hvad det faktisk vil sige at være demensvenlig.
Vil du være med til at sprede budskabet? Del meget gerne filmen på dine sociale medier og vis den til alle, du tror har lyst til at kigge med.
Demensugen 2024 sætter fokus på kultur og fritid
83 procent trækker sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv, efter de har fået en demensdiagnose. Nogle er usikre på, om de stadig er velkomne i deres gamle klub eller fællesskab, eller om andre vil tage afstand og synes, de er til besvær. Derfor er kultur og fritid fokus i Demensugen 2024, hvor kulturinstitutioner, idrætsklubber, demensfaglige og det frivillige foreningsliv gør en ekstra indsats for at invitere og inkludere mennesker med demens.
Rugsted & Kreutzfeldt-klassiker får ny musikvideo til støtte for mennesker med demens
Når Demensugen 2024 om lidt sparkes i gang, sker det til tonerne af Rugsted & Kreutzfeldts store 80’er hit ”Ta, med” – nu med en helt ny skøn musikvideo, hvori mennesker med demens inviteres til at ”Ta’ med, afsted”. ”Udenfor er solen på vej, verden er vild og grøn. Så hvis du vil så kom med mig,” lyder det blandt andet i musikvideoen, som samtidig viser, hvordan demensvenlighed kan se ud.
Demensvenlig kultur og fritid - så lidt skal der til
83 procent trækker sig fra deres sociale liv og fritidsaktiviteter, når de får demens, selv om mange egentlig har et stort ønske om
at blive ved med at gøre de ting, de elsker og holder af. Heldigvis behøver det ikke være svært, at blive bedre til at invitere og inkludere mennesker med demens i de lokale kultur- og fritidstilbud.
Følg linket og se en række eksempler, som kan tjene til inspiration.
Guide: Sådan kan du være med til at inkludere mennesker med demens
Det ender det alt for ofte med, at en demenssygdom fører til inaktivitet og isolation. Det kan vi alle hver især være med til at gøre noget ved. Ofte er små hensyn og handlinger nok til at gøre en forskel og få mennesker med demens til at føle sig velkomne i fællesskabet. Vi har samlet 9 råd til, hvad du kan sige og gøre, når du møder et menneske med demens i din lokale klub, forening eller kulturtilbud.
Det er godt at kende symbolet for demens...
Demenssymbolet "Håndsrækningen" er et hjælpemiddel, som mennesker med demens kan bære synligt eller diskret til at signalere til omgivelserne, at man lever med demens. Hænderne symboliserer, at alle mennesker kan have brug for hensyn eller en håndsrækning. Det gælder ikke mindst for mennesker med demens, som i særlig grad kan have brug for lidt mere tid og tålmodighed eller ekstra venlighed.
Og årets ambassadør er ...
Michael Maze
I disse dage spiller Danmarks bedste bordtennisspiller gennem tiderne sin sidste professionelle bordtenniskamp. Som ny ambassadør for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark skal en del af hans tid nu bruges på at skabe et mere demensvenligt kultur- og fritidsliv.
”Jeg får mere tid nu og vil gerne bruge min energi på noget, der har betydning for nogen, og som også reflekterer til den sport, jeg elsker. Det har betydet meget for mig at have det sportslige fællesskab, og jeg vil meget gerne bidrage til, at det fællesskab selvfølgelig også kan inkludere mennesker med demens,” siger Michael Maze.
Når du ser symbolet
Disse tre handleråd er en del af indsatsen omkring demenssymbolet, og er en håndsrækning til os alle:
Tag kontakt
Smil og vær imødekommende
Tal tydeligt
Stil ét spørgsmål ad gangen
Vær tålmodig
Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej
Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum
Den nationale indsats ‘Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’ retter sig mod den enkeltes mulighed for at indgå i lokalsamfundet og i fællesskabet - også efter man har fået en demensdiagnose. Indsatsen indebærer udviklingen og implementeringen af et nationalt demenssymbol, som skal gøre det mere trygt for mennesker med demens og deres pårørende at færdes i det offentlige rum. Demens påvirker eksempelvis sproget, hukommelsen og evnen til at orientere sig, hvilket stiller særlige krav til omverdenen.
Men disse krav kan være svære at efterleve, primært fordi demens ikke nødvendigvis er synligt, og fordi befolkningen har brug for mere viden om, hvilken hjælp mennesker med demens egentlig har brug for.
I Demensvenligt Danmark arbejder vi målrettet for, at mennesker med demens kan leve et fortsat deltagende og selvstændigt liv – at færre isolerer sig, at flere føler sig trygge, når de forlader deres bolig, og at de får flere succesoplevelser og tro på, at de kan overkomme de udfordringer, de møder uden for deres bolig.