Højdepunkter fra Demensugen 2024
Demensugen 2024 så rekordmange aktiviteter og events over hele landet. Herunder er et udsnit af de mange ting, der foregik med det formål at invitere og inkludere mennesker med demens i samfundet generelt og kultur- og fritidslivet især.
Vibeke og Kai danser igen til Demensuge i Hjallerup
Tirsdag den 7. maj emmede Hjallerup Kulturhus i Nordjylland af glæde og liv, da det store dansebal for mennesker med demens og deres pårørende fandt sted. Blandt de feststemte gæster var Vibeke og Kai, som mødte hinanden til et dansebal for mange år siden og nu genoplevede ungdommens magiske øjeblikke på dansegulvet.
Musikhuset i Aarhus øger fokus på demensvenlighed
Musikhuset Aarhus brugte Demensugen som anledning til at intensivere indsatsen for at gøre huset mere demensvenligt og blandt andet sikre, at frontpersonalet kender til sygdommen og demenssymbolet og forstår de særlige behov, som mennesker med demens kan have.
”Det vigtigt, at vi giver vores medarbejdere viden og indsigt til at kunne tage hensyn til gæsternes behov,” siger Duhaa Sara, der er gæsteservicekoordinator i Musikhuset.
Dansk Nutidsmuseum i Aars fejrede Demensuge
Der var smil og glæde på Dansk Nutidsmuseum i Aars i Nordjylland, da museet i samarbejde med kommunens demenskoordinatorer i anledning af Demensugen bød på gratis adgang og kaffe for mennesker med demens og deres pårørende. Museet tiltrak i løbet af dagen omkring 20 nye besøgende. De kom med deres pårørende for at se udstillingen og for at vurdere, om museet og den lille café måske er et sted, de i fremtiden kan bruge som udflugtsmål.
Michael Maze spiller opvisningskamp i Demensugen
Det var kun lige, at alle tiders bedste danske badmintonspiller Michael Maze undgik at ryge ud af den fælles gang "rundt-om-bordet" efter at han og landsholdsspiller Tobias Rasmussen havde spillet opvisningskamp i Folkehuset Absalon i anledning af Demensugen 2024.
Erindringsbio i Skørping: En dag med minder og fællesskab
I anledning af Demensugen havde Kinorevuen i Skørping inviteret mennesker med demens og deres pårørende til et særligt arrangement: Erindringsbio. Det blev en formiddag fyldt med nostalgi og fællesskab, da 30 minutters film om Frederik den 9. blev vist, efterfulgt af samtaler og croissanter. En særlig gæst ved arrangementet var Bo. Hans hustru, Jette, levede med demens i ti år før sin død for et halvt år siden, og han understregede, hvor vigtigt det havde været for ham selv og Jette at forblive aktive og sociale, også efter at Jette fik demens.
Brønderslev bød på Kox og Krolf og Krudtuger
I anledning af Demensugen har Brønderslev Kommune gjort en ekstra indsats for at række ud til de lokale kultur- og fritidsforeninger i forhold til at blive bedre til at invitere og inkludere mennesker med demens. Vi var med Demenskonsulent Vivi Møller Ahmio på besøg hos Krudtuglerne, hos Michael og Paul i Brønderslev Svømmehal og forbi Joan i den hyggelige Café Kox.
Hjemmelavet strikkeopskrift med demenssymbolet var et hit i Demensugen
I år blev et nyt våben taget i brug under Demensugen 2024, nemlig strikkepinde. Landet over blev de fundet frem og klikkede muntert, når de fremtryllede demenssymbolet i forskellige strikkede designs. Det er strikker og iværksætter Mette Lundstad, som har udviklet en strikkeopskrift på en skøn hue med demenssymbolet på. Opskriften blev lynhurtigt downloadet et utal af gange og spredt blandt folk, der elsker at strikke, og som har demens inde på livet. For dem var det en sjov måde at gøre demenssymbolet mere synligt i gadebilledet, og ikke mindst syntes de, at strikning var en skøn aktivitet at lave sammen før, under og efter Demensugen.
Erindringsbio i Skørping: En dag med minder og fællesskab
I anledning af Demensugen havde Kinorevuen i Skørping inviteret mennesker med demens og deres pårørende til et særligt arrangement: Erindringsbio. Det blev en formiddag fyldt med nostalgi og fællesskab, da 30 minutters film om Frederik den 9. blev vist, efterfulgt af samtaler og croissanter. En særlig gæst ved arrangementet var Bo. Hans hustru, Jette, levede med demens i ti år før sin død for et halvt år siden, og han understregede, hvor vigtigt det havde været for ham selv og Jette at forblive aktive og sociale, også efter at Jette fik demens.
Liv og latter i Billeshave: "Hvis der havde været et tag var det lettet "
På en solrig dag i Rungsted summede Billeshave af liv og latter. I anledning af Demensugen var villaens have fyldt med hjemmelavede delikatesser og duften af friskbrygget kaffe, alt imens lyden af rock og pop fra gamle dage fyldte luften. Snart var græsplænen forvandlet til et dansegulv, hvor mennesker med demens, pårørende, personale og frivillige svingede sig i takt til musikken. Helle Nielsen, demenskonsulent i Hørsholm Kommune, strålede af glæde. "Det er helt fantastisk at se, hvor meget glæde og energi sådan en dag kan bringe."
Orienteringsløb i Svendborg: ”Ta’ hånd om fællesskabet”
Uden for vandrehjemmet i Svendborg står en statue iført en sort kappe med påskriften ”Ta’ hånd om fællesskabet” og et fint broderet demenssymbol. En QR-kode på statuen leder til information om demens og symbolets betydning. Den er en af ti statuer, som frivillige i Svendborg har pyntet i anledning af Demensugen, og så er den udgangspunkt for dagens demensvenlige orienteringsløb for frivillige, gå-glade og mennesker med demens.
Børnenes kunst bragte liv til plejehjemmet i Kirke Stilling
Kirke Stilling Plejecenter summer af liv og glæde, da der er fernisering af kunstværker, som en lokal 2. klasse havde lavet i forbindelse med Demensugen. Villum på 9 år har tegnet en af tegningerne. Det er et ansigt med et stort smil, for som han siger ”man skal have et godt smil, selv om man har demens.” Villum og hans klassekammerater har haft en hel temauge om demens og blandt andet læst bogen ”mormor har demens”. ”Vi har lært, at man godt kan glemme mange ting, når man har demens. Det kan man også, selv om man ikke har,” funderer Villum.
Boehringer Ingelheim støtter Demensvenligt Danmark
Forleden lod 53.000 ansatte hos medicinalvirksomheden Boehringer Ingelheim arbejde være arbejde og brugte i stedet dagen som frivillige for en sag, der lå deres hjerte særligt nær. Og for 16 af medarbejderne fra den skandinaviske afdeling faldt valget på demenssagen og Demensvenligt Danmark. Bevæbnet med postkort og klistermærker og et stort ønske om at gøre en forskel, opsøgte de dagen igennem hoteller, caféer, kulturinstitutioner og biografer og opfordrede dem til at gøre en ekstra indsats for at byde mennesker med demens velkomne hos dem.
Den mærkværdige rollator på tur i Rødovre
En tidlig onsdag morgen på de endnu mennesketomme gader triller en bil hen foran Rådhuset i Rødovre. En dør bliver åbnet og lukket, derefter bagagerummet, og da bilen et øjeblik efter kører væk igen står en lille skikkelse tilbage. Det viser sig at være en rollator, faktisk er det dén rollator, som nu i flere dage i træk er dukket op forskellige steder i byen, og har givet anledning til undren og nysgerrighed. For netop denne rollator er særlig og flot og rigeligt pyntet med pom pom’er i levende farver, og med små strikkede blomster og bløde stofhjerter med similisten, der funkler som små skatte i solen.
Dejlig eftermiddag med sang og musik i Enghøj Kirke
Solen skinnede, og himlen var blå tirsdag d. 7. maj, hvor både pårørende og mennesker med demens var samlet i Enghøj Kirke i Randers. Som en del af demensugen 2024 havde kirken inviteret til en times sang og nærvær. Mange smilende ansigter mødte op, blandt andet Stine Brogaard og hendes mor Anita Hansen, som til daglig bor på demensplejehjemmet Landsbyen Møllevang i Randers. ”Min mor er gammel diakonise, min far var graver på kirkegården, og jeg har sunget i kirkekor. Så vi har altid brugt kirken meget. Derfor er det også dejligt at være med i dag og være en del af arrangementet,” siger hun.
Aktivitet og samvær bryder isolationen i Ringsted
I anledning af Demensugen afholdt foreningen RingSport i samarbejde med Ringsted Kommune arrangementet "Idræt om dagen.” Formålet var at give mennesker med demens en smagsprøve på forskellige aktiviteter for, at de på sigt kan blive en (mere) aktiv del af det lokale kultur- og fritidsliv. I løbet af arrangementet afprøvede deltagerne blandt andet pickleball og tæppecurling, som var en stor succes.
Borgmesteren besøgte tirsdagsholdet i Kerteminde
På en solrig formiddag i Kerteminde samles Tirsdagsholdet til deres ugentlige fodboldtræning. Holdet, som DBU og Kerteminde Kommune sammen stiftede for to år siden, tilbyder mennesker med demens en chance for at blive ved at dyrke motion og nyde socialt samvær.
I anledning af Demensugen er flere mødt op for at overvære dagens træning og vise støtte til initiativet. Herunder Kertemindes borgmester Kasper Olesen, kommunaldirektør Inger Marie Vynne og demenskoordinator Susanne Eriksen.
"Det er så utroligt vigtigt, at man kan blive ved med at være en del af et fællesskab, også når man får en sygdom som demens. Det glæder mig, at foreningslivet på denne måde kan gå foran," siger borgmester Kasper Olesen.
Graffitikunstnere satte deres aftryk på Demensugen
Under Demensugen dukkede demenssymbolet op på gader og stræder og bænke og murværk over hele landet og fik danskere i tusindvis til at spekulere over, hvad der mon var på færde. Det var såmænd frivillige fra Ældre Sagen, Røde Kors, Alzheimerforeningen og kommunerne, der bevæbnet med kalkmaling og gummihandsker for en stund kastede sig over graffitigerningen med det formål at udbrede kendskabet til demenssymbolet.
Og når du ser symbolet:
- Tag Kontakt
- Tal Tydeligt
- Vær Tålmodig
Kultur og fritid blev klædt på til at være demensvenlige
Formålet med årets Demensuge er at øge demensvenligheden i kultur- og fritid. En central del af kampagnen var derfor at dele konvolutter ud til små og store klubber, haller, foreninger og kulturinstitutioner med materialer og information om, hvordan de kan blive bedre til at invitere og inkludere mennesker med demens.
Næsten 3.000 konvolutter blev delt ud og overrækkelsen gav mange steder anledning til historier og gode snakke.